lørdag 15. desember 2007

Den 26. april, 1986, Tjernobyl, Ukraina


Den 26. april, 1986, ble Chernobyl, Ukraina skueplassen for hva verden betrakter som verdens verste atomkatastrofe i menneskehetens historie. Mer enn 20 år etter, blir barn født med alvorlige misdannelser, enda flere utvikler kreft, utallige menn er blitt sterile, kvinner aborterer og tragedien er ikke begrenset til Ukraina og nærområder. På grunn av værforholdene den 26. april, 1986, dro vinden med seg store mengder cesium, plutonium og andre radioaktive gifter til resten av den vestlige verden.

Finland, Sverige, Norge og Storbritannia vil se enorme mengder krefttilfeller i årene som kommer. Bare i Norge estimerer man med flere hundre nye krefttilfeller i minst 70 fremover.

Katastrofen ble først oppdaget ved et annet atomkraftverk beliggende i Sverige. En ansatt ved atomkraftverket Forsberg opplevde at strålealarmen gikk da han forsøkte å gå gjennom sikkerhetsopplegget på vei til jobb. Man kunne ikke finne noen forklaring på hvorfor alarmen gikk før 36 timer senere.

I byen Pripayat gikk livet som vanlig denne lørdag formiddagen. Noen giftet seg, andre hadde det travelt med å forberede feiringen av den snarlig oppkommende 1. mai, barn lekte i gatene, og på et av de høye takene på et boligkompleks, bestemte en rørlegger seg for å sole seg på taket, og ble overrasket over hvor sterk solen var denne dagen. Huden fikk farge etter bare få minutter. Rørleggeren stusset over dette noe uvanlige faktum, men var fornøyd med resultatet.

Myndighetene i det daværende Sovjetunionen gikk ikke ut med informasjon til noen før lenge etter at det var for sent å varsle. Flere steder i verden konstaterte enorme stråledoser, men ingen ante hvor det kom fra.Noen var tydeligvis redd for utbrudd av kaos og panikk. Blant vanlige mennesker, kunne sannheten i noe fall ikke ha vært verre. Det aller verste som kan tenkes hadde allerede skjedd.

Jorden ville aldri komme til å bli det samme.

Ingen kommentarer: